logo_1 logo_1
logo_1
icon-phone +380567780699
icon-mail dniprondise@ukr.net
icon-search icon-close
icon-menu icon-close
icon-search
icon-close
  • Головна
    • #
    • Про нас
    • Свідоцтва та сертифікати
    • Наукові заходи
    • Контакти
  • Експертна діяльність
    • меню
    • Почеркознавча експертиза
    • Лінгвістична експертиза
    • Технічна експертиза документів
    • Трасологічна експертиза
    • Експертиза матеріалів, речовин та виробів
    • Біологічна експертиза
    • Інженерно-транспортна експертиза
    • Експертиза безпеки життєдіяльності
    • Будівельно-технічна експертиза
    • Земельно-технічна експертиза
    • Оціночно-будівельна експертиза
    • Залізнично-транспортна експертиза
    • Економічна експертиза
    • Товарознавча експертиза
    • Транспортно-товарознавча експертиза
    • Товарознавча експертиза військового майна, техніки та озброєння
    • Експертиза у сфері інтелектуальної власності
    • Експертиза з питань землеустрою
    • Інженерно-механічна експертиза
    • Електротехнічні дослідження
    • Оціночно-земельна експертиза
    • Гірничотехнічна експертиза
    • Експертиза стану доріг і дорожніх умов у місцях ДТП
    • Експертиза харчових продуктів
    • Психологічна експертиза
    • Військова експертиза
    • Експертиза вибухових пристроїв
  • Новини
  • Підготовка фахівців
  • Нормативна база
  • Завантаженість експертів
  • Публічні закупівлі
  • Головна
    • #
    • Про нас
    • Свідоцтва та сертифікати
    • Наукові заходи
    • Контакти
  • Експертна діяльність
    • меню
    • Почеркознавча експертиза
    • Лінгвістична експертиза
    • Технічна експертиза документів
    • Трасологічна експертиза
    • Експертиза матеріалів, речовин та виробів
    • Біологічна експертиза
    • Інженерно-транспортна експертиза
    • Експертиза безпеки життєдіяльності
    • Будівельно-технічна експертиза
    • Земельно-технічна експертиза
    • Оціночно-будівельна експертиза
    • Залізнично-транспортна експертиза
    • Економічна експертиза
    • Товарознавча експертиза
    • Транспортно-товарознавча експертиза
    • Товарознавча експертиза військового майна, техніки та озброєння
    • Експертиза у сфері інтелектуальної власності
    • Експертиза з питань землеустрою
    • Інженерно-механічна експертиза
    • Електротехнічні дослідження
    • Оціночно-земельна експертиза
    • Гірничотехнічна експертиза
    • Експертиза стану доріг і дорожніх умов у місцях ДТП
    • Експертиза харчових продуктів
    • Психологічна експертиза
    • Військова експертиза
    • Експертиза вибухових пристроїв
  • Новини
  • Підготовка фахівців
  • Нормативна база
  • Завантаженість експертів
  • Публічні закупівлі
icon-phone +380567780699
icon-mail dniprondise@ukr.net
icon-search
icon-close

Види експертиз

Види експертиз

Експертиза вибухових пристроїв Експертиза стану доріг і дорожніх умов у місцях ДТП Військова експертиза Експертиза у сфері інтелектуальної власності Товарознавча експертиза військового майна, техніки та озброєння Гірничотехнічна експертиза Залізнично-транспортна експертиза Біологічна експертиза Електротехнічна експертиза Інженерно-механічна експертиза Лінгвістична експертиза Оцінка майна і техніки військового призначення та озброєння Експертиза харчових продуктів Психологічна експертиза Експертиза з питань землеустрою Оціночно-земельна експертиза Транспортно-товарознавча експертиза Товарознавча експертиза Економічна експертиза Оціночно-будівельна експертиза Земельно-технічна експертиза Будівельно-технічна експертиза Експертиза безпеки життєдіяльності Інженерно-транспортна експертиза Експертиза матеріалів, речовин та виробів Трасологічна експертиза Технічна експертиза документів Почеркознавча експертиза
icon

Експертиза харчових продуктів

Судова експертиза харчових продуктів

Судова експертиза харчових продуктів проводиться, як правило, при дослідженні питання про адміністративну відповідальність за правопорушення в галузі торгівлі, в процесі розслідування кримінальних справ про розкрадання державного, суспільного або особистого майна, про обман покупців, про випуск у продаж недоброякісних, нестандартних та некомплектних товарів.

Об’єктами дослідження експертизи харчових продуктів можуть бути:

– зерно, зерно-борошняні товари – крупа, мука, макаронні вироби, хліб, булочні вироби;

– кондитерські вироби – печиво, тістечка, торти, крохмаль, цукор, шоколад, какао-порошок, мед, цукерки, джем, варення;

– молоко та молочні продукти – молоко, сметана, кефір, вершки, сир, сир твердий, морозиво, йогурт, молочні консерви;

– м’ясо та м’ясопродукти – м’ясо різних тварин, копченина, ковбаси, сосиски, м’ясні консерви;

– риба та рибопродукти – риба, риба в’ялена, оселедці, рибні консерви, ікра;

– харчові жири – масло коров’яче, маргарин, олія рослинна, майонез, жири топлені свинячі, смалець;

– бакалійні товари – дріжджі, кава, чай, оцет, сіль, прянощі тощо;

– готові страви, кулінарні вироби та напівфабрикати – перші, другі та треті страви, м’ясні рублені вироби, фарш, каші, салати, компоти, гарячі напої, пиріжки;

Головними задачами в дослідженнях харчових продуктах є виявлення не передбачених стандартами та вельми токсичних речовин:

– консерванти, що вводяться для продовження терміну їх придатності;
– компоненти харчових добавок, що вводяться у корм тваринам для прискорення їх росту;
– залишки (надлишки) пестицидів та мінеральних добрив, що використовуються при вирощуванні врожаю;
– продукти окислення металевої тари для консервів;
– бактерії, що розвиваються в харчових продуктах внаслідок порушення правил зберігання, недостатньої термічної обробки (ботулінус, сальмонелії тощо), а також колонії грибів (дріжджі, пліснява);
– синильна кислота (що виділяється при тривалому зберіганні консервів з кісточкових);
– сторонні включення (скло в пляшках та банках з ХП, комахи і гризуни в хлібі, кондитерських виробах), в тому числі отруйні речовини, що вводяться до ХП навмисно (солі миш’яку, талію, синильної кислоти);
– продукти окислювальної деструкції різних органічних речовин – компонентів ХП, передусім жирів (це сполуки пероксидного характеру, альдегіди, кетони, низькомолекулярні кислоти та інші речовини);
– інші.

Перелік об’єктів, що направляються на експертизу (дослідження), а також питання, що ставляться перед експертом:

  1. Зерно, зерноборошняні та кондитерські вироби
  2. Молоко, молочні продукти та продукти їх переробки
  3. М’ясо, риба та продукти їх переробки
  4. Харчові жири тваринного та рослинного походження
  5. Бакалійні товари
  6. Готові страви, кулінарні вироби та напівфабрикати
  7. Напої безалкогольні, плодово-ягідні та овочеві соки

Особливості призначення експертизи

Успішне проведення харчової експертизи багато в чому залежить від того, наскільки правильно і повно здійснена підготовка матеріалів для дослідження, яких заходів вжито для збереження властивостей наданих на нього товарів.

Методи відбору проб встановлені стандартами. Чинні стандарти і технічні умови передбачають декілька варіантів відбору проб для органолептичної оцінки і лабораторного аналізу, що включає фізико-хімічне, радіологічне, бактеріологічне тощо дослідження. Відбір проб, визначення однорідності партії товарів часто мають багато особливостей і потребують спеціальних знань, отже, необхідно звертатись за консультацією до спеціалістів.

Нормативними документами регламентовано технічні умови виготовлення, вміст, якість, упаковку, маркування, транспортування, зберігання, терміни придатності та правила відбору проб харчових продуктів, що виробляються підприємствами харчової промисловості.

 

2020-2025 © Дніпропетровський науково-дослідний інститут судових експертиз