Судова експертиза харчових продуктів
Судова експертиза харчових продуктів проводиться, як правило, при дослідженні питання про адміністративну відповідальність за правопорушення в галузі торгівлі, в процесі розслідування кримінальних справ про розкрадання державного, суспільного або особистого майна, про обман покупців, про випуск у продаж недоброякісних, нестандартних та некомплектних товарів.
Об’єктами дослідження експертизи харчових продуктів можуть бути:
|
– зерно, зерно-борошняні товари – крупа, мука, макаронні вироби, хліб, булочні вироби;
– кондитерські вироби – печиво, тістечка, торти, крохмаль, цукор, шоколад, какао-порошок, мед, цукерки, джем, варення;
– молоко та молочні продукти – молоко, сметана, кефір, вершки, сир, сир твердий, морозиво, йогурт, молочні консерви;
– м’ясо та м’ясопродукти – м’ясо різних тварин, копченина, ковбаси, сосиски, м’ясні консерви;
– риба та рибопродукти – риба, риба в’ялена, оселедці, рибні консерви, ікра;
– харчові жири – масло коров’яче, маргарин, олія рослинна, майонез, жири топлені свинячі, смалець;
– бакалійні товари – дріжджі, кава, чай, оцет, сіль, прянощі тощо;
– готові страви, кулінарні вироби та напівфабрикати – перші, другі та треті страви, м’ясні рублені вироби, фарш, каші, салати, компоти, гарячі напої, пиріжки; |
Головними задачами в дослідженнях харчових продуктах є виявлення не передбачених стандартами та вельми токсичних речовин:
|
– консерванти, що вводяться для продовження терміну їх придатності;
– компоненти харчових добавок, що вводяться у корм тваринам для прискорення їх росту;
– залишки (надлишки) пестицидів та мінеральних добрив, що використовуються при вирощуванні врожаю;
– продукти окислення металевої тари для консервів;
– бактерії, що розвиваються в харчових продуктах внаслідок порушення правил зберігання, недостатньої термічної обробки (ботулінус, сальмонелії тощо), а також колонії грибів (дріжджі, пліснява);
– синильна кислота (що виділяється при тривалому зберіганні консервів з кісточкових);
– сторонні включення (скло в пляшках та банках з ХП, комахи і гризуни в хлібі, кондитерських виробах), в тому числі отруйні речовини, що вводяться до ХП навмисно (солі миш’яку, талію, синильної кислоти);
– продукти окислювальної деструкції різних органічних речовин – компонентів ХП, передусім жирів (це сполуки пероксидного характеру, альдегіди, кетони, низькомолекулярні кислоти та інші речовини);
– інші.
|
Перелік об’єктів, що направляються на експертизу (дослідження), а також питання, що ставляться перед експертом:
- Зерно, зерноборошняні та кондитерські вироби
- Молоко, молочні продукти та продукти їх переробки
- М’ясо, риба та продукти їх переробки
- Харчові жири тваринного та рослинного походження
- Бакалійні товари
- Готові страви, кулінарні вироби та напівфабрикати
- Напої безалкогольні, плодово-ягідні та овочеві соки
Особливості призначення експертизи
Успішне проведення харчової експертизи багато в чому залежить від того, наскільки правильно і повно здійснена підготовка матеріалів для дослідження, яких заходів вжито для збереження властивостей наданих на нього товарів.
Методи відбору проб встановлені стандартами. Чинні стандарти і технічні умови передбачають декілька варіантів відбору проб для органолептичної оцінки і лабораторного аналізу, що включає фізико-хімічне, радіологічне, бактеріологічне тощо дослідження. Відбір проб, визначення однорідності партії товарів часто мають багато особливостей і потребують спеціальних знань, отже, необхідно звертатись за консультацією до спеціалістів.
Нормативними документами регламентовано технічні умови виготовлення, вміст, якість, упаковку, маркування, транспортування, зберігання, терміни придатності та правила відбору проб харчових продуктів, що виробляються підприємствами харчової промисловості.